RSS

Paljanski rat lažima

29 nov

Napisao: Malik Kulenović

LAŽI, laži, laži me, ti to radiš najbolje – riječi su melodije koje će poklonika muzike vezati za ime kantautora, Alku Vujicu. Oni koji muziku stavljaju u drugi plan, a politiku u prvi, na pomen istih riječi bez razmišljanja će reći SRNA.

Novinska agencija tzv. Republike Srpske SRNA u laži nema premca. Jedno je sigurno: kada se govori o poslu, u ovom slučaju o ratu informacijama i dezinformacijama, SRNA ispunjava zadatke koje su joj postavile političke snage sa Pala.

Vrijeme danas nije samo meteorološka kategorija. Vrijeme danas je i vrijeme političkog raspoloženja i neraspoloženja. Na njega mogu da i te kako utiču oni koji su dobili radni zadatak, da to vrijeme učine ovakvim ili onakvim.

Nakon gledanja priloga na srnećoj televiziji o pogibiji u centru Sarajeva od gelera granate ispaljene sa Mrkovića, sportistkinje i dobrog đaka Maje Đokić, djeteta dvoje poznatih sarajevskih intelektualaca, ostaje mučnina u stomaku i potreba da se izađe na čist zrak. Uz slike poginule djevojke bivši Sarajlija Ljubomir Ljubojević je izrekao gnusnu laž. Laž da su Maju, djevojku ( prije djevojčicu) pri pokušaju prelaza na Grbavici kod stadiona Želje, silovali i ubili Muslimani, i konačno odnijeli na Titovu ulicu i ostavili pored kratera nastalog granatiranjem. Bila je to laž koja kod primitivnog puka izaziva mržnju i želju za osvetom.

Bio je to samo dio laži i uvod u drugi prilog u kome se vidi kako je žena pogođena snajperskim metkom. Snimak je preuzet od RTV BiH. SRNU nije interesovalo ranjavanje žene, već kako to da je kamera RTV BiH mogla uhvatiti taj detalj. Komentator objašnjava mogući scenarij, a sakriva činjenicu da je snajperista sa Grbavice prethodno pucao pola sata po dijelu ulice koju je kamera pratila.

Vrijedi li konačno o ovome pisati? Sigurno da. Iz razgovora sa mnogim koji su osjetili efekat takvih priloga, proizilazi potreba za ukazivanjem na nešto drugo. Da li imamo pravi pravovremen odgovor na ovakve poteze neprijatelja? Da li smo sposobni za specijalni rat? Borba sa neprijateljem se vodi osim puškom, topom, granatom i ubojitom informacijom, dobro osmišljenom propagandom. Pisana riječ, TV i radio prilozi zavisnih i nezavisnih medija, posebno državnog, RTV BiH, BH-Press, moraju biti ubojitiji, nedvosmisleni, istiniti, propagandno sročeni i osmišljeni. Tada nikakva laž neće imati utjecaja na vrijeme danas, a osobito na ono sutrašnje. I na kraju treba reći da su dva lažna i uvredljiva priloga sa TV SRNA otvorila pitanje vođenja propagandnog i specijalnog rata, političkog marketinga, kao i pitanje kakvi su rezultati naše borbe koju vodimo putem medija.

Večernje novine, 13. april/travanj 1995.

Advertisements
 
Komentariši

Objavio/la na 29/11/2012 u Nekategorizirano

 

Komentari su isključeni.

 
%d bloggers like this: