RSS

Plastenik

01 jan

Napisao: Ljubomir Jovandić – Ćole

U nastavku teksta „Plastenik za početnike“, nudim vam jedan od načina, kako možete 2013-tu godinu učiniti malo ljepšom.

PLASTENIK ZA POČETNIKE

Drugog ratnog proljeća, nevolja me natjera da u bašti napravim jedan omanji plastenik. Ranim jutrom, još prije kafice, silazio bih u baštu i zavirivao da vidim je li se pojavio još koji novi izdanak. Svaki novi cvijetić, budio je i novu radost. Dolaskom ranog ljeta počeše se pojavljivati i prvi plodovi paradajza, krastavaca i drugog povrća. Tu sreću i zadovoljstvo je trebalo doživiti. Iako je plastenik bio malih dimenzija, plodova je bilo napretek!

Dvadesetak godina kasnije stvorili su se uslovi da ponovo napravim nešto slično. I bez ekonomske krize, bilo je krajnje vrijeme da se malo maknem ispred računara i počnem provoditi više vremena u prirodi na čistom zraku. I rekoh sebi, ako ću to praviti na proljeće, onda je ovo pravo vrijeme da se ideja baci na papir. Tako i bi. Prihvatih se posla sa velikim užitkom. Mislim da to privedoh kraju i sada, sa zadovoljstvom mogu i vama preporučiti ovaj mali plastenik. Svojim oblikom i skromnim dimenzijama, mnoge će zbuniti. I stvarno, imajući na umu njegove dimenzije, govoriti o nekoj dobiti, može izgledati malo smiješno. Ali šega prestaje onog časa, kada se kući počnu odnositi prvi cekeri, onog toliko traženog, em svježeg, em zdravog, em neprskanog povrća!

Plastenik

Ova mala studija plastenika, proistekla je iz ličnog iskustva, kao što se iz uvoda vidi.

Naravno, prethodno sam na Internetu prečešljao, ima li na tržištu nešto slično. I za divno čudo, od bezbroj najrazličitijih plastenika, ne nađoh ništa, ma ni slično!

Dimenzije su mu prilagođene njegovoj namjeni a to znači, posao oko održavanja bi trebao predstavljati prije svega hobi, uživanje bez prevelikog zamaranja.

Obzirom na jednostavnost izrade a pogotovo cijene, onim ambicioznijim, ne bi trebalo pretstavljati neki problem napraviti dva, pa i više ovakvih plastenika, ukoliko im je ovaj premalen. Ne bih preporučio na svoju ruku povećavati dimenzije, jer je konstrukcija dimenzionisana na date dimenzije. Svako povećavanje bi iziskivalo i izmjenu konstrukcije, što bi plastenik učinilo neekonomičnim.

Pitaćete se, zašto ovakvu ideju plasirati na Dovla.net, kad mnogi žive u stanovima i nemaju nikakvih uslova za njenu realizaciju? Moglo bi se reći da su upravu. Ali ti mnogi, imaju drage prijatelje, koji imaju te pogodne uslove, pa zašto im ne ponuditi ovakvu ideju? Pa umjesto šuplje želje, da im Nova 2013-ta bude ljepša, predložite im i način kako da to i ostvare.

Sem toga, u nekim gradovima zapadnih zemalja, lokalne vlasti su predvidjele mogućnost iznajmljivanja isparcelisanog, obradivog zemljišta, u prigradskim pa čak i gradskim zonama. Takve lokacije su snabdjevene, u tu svrhu potrebnom infrastrukturom a zamišljene su kao neka vrsta parkovskih površina. Osoba koja unajmi takvu parcelu, u obavezi je da istu obrađuje i održava urednom. Cilj ovakve ideje lokalnih vlasti je višeslojan. Ovim se prije svega željelo ljude potaknuti na aktivnosti i druženja. Osamljenost je postala ozbiljna boljka savremenog društva, a još kad se udruži sa neimaštinom, goru nevolju je teško i zamisliti. Ideja je bila da i djeca eventualno zavole tu vrstu aktivnosti. Svako dijete koje bi zavolilo povrtlarstvo, trajno bi bilo otrgnuto od „ulice“. Cijena iznajmljivanja je simbolična, tek tolika da pokrije troškove održavanja infrastrukture. Dobit od proizvedenog povrća, bi višestruko nadoknađivlo uložena sredstva, bez obzira što se u unajmljivanje ne bi išlo sa tom namjerom. Možda baš u vašem gradu postoji jedan takav plac za inajmljivanje a vi to niste znali?! Raspitajte se! Uostalom, zašto i vi, na lokalitetu gdje živite, ne bi bili kreatori jedne takve ideje?! Svim poduzetnim, koji se odvaže da naprave ovakav plastenik, želim dobar ulov, pardon, dobar urod!

TEHNIČKO OBRAZLOŽENJE PLASTENIKA

Plastenik je površine 4m²

Konstrukcija je od smrekovih gredica dim. 28x40mm, koje se prodaju u dužinama od po 4m.

PVC folija se klamericama fiksira za konstrukciju.

Zanimljivo je da plastenik nema vrata a povrću se prilazi na način, da se cijeli plastenik nagne na jednu stranu i pridrži u odgovarajućem položaju, letvom potrebne dužine.

Kišnica će  svojom težinom ugeti stropnu PVC foliju i kroz mali otvor u foliji, slijevat će se u kantu, a iz nje će se sistemom plastičnih cijevi odvesti do svakog korijena. U sušnom periodu, umjesto kišnice, voda se može manuelno sipati u kantu.

Izrada dizni: U veliku iglu se uvuče debela seljačka vuna i na željenom mjestu, plastično providno crijevo se probode, vuna provuče i odreže tako, da sa strana ostanu „brkovi“ dužine par cm. Voda će kapilarno i ujednačeno isticati i tako navodnjavati biljke.

Izrada sistema za navodnjavanje, na crtežu izgleda komplikovanije nego je to u stvarnosti. Nemojte da vas ovo navodnjavanje pokoleba, jer plastenik može funkcionisati i bez njega, zalijevanjem dirktno iz kante.

Svih 8 gredica su istih dimenzija (sem 4 vertikale) i istovjetno obrađene, što znatno pojednostavljuje izvedbu.

Konstrukciju povezati „Turban“ šarafima M6 dužine 80mm…kom.16

Cijena ovakog plastenika iznosi manje od 15Eura sa svim elementima!

Ukupna težina plastenika je oko 18kg a težina koja se podiže je upola manja!

Da bi se plastenik „upakovao“ u PVC foliju, u jednom komadu, treba nabaviti 4×4=16 m² folije za plastenike.

Sve ovo, malo detaljnije, može se naći na linku:

https://dl.dropbox.com/u/18324498/PLASTENIK-DETALJI.doc

Sačekati malo da se računar „napuni“!

Advertisements
 
Komentariši

Objavio/la na 01/01/2013 u Nekategorizirano

 

Komentari su isključeni.

 
%d bloggers like this: